Ordinul 268/2010, privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere a suferit unele modificări, acestea intrând în vigoare începând cu luna iunie 2017. Examenul pentru obţinerea râvnitului permis de conducere, consta din două probe: proba teoretică şi proba practică.
Proba teoretică, presupune parcurgerea unui set de întrebări generate de sistemul informatic al DRPCIV şi răspunsul la acestea. Pe site-ul www.chestionare-az.ro puteţi întâlni o multitudine de chestionare ce cuprind întrebări cu răspunsuri corecte în procent de 100%.
Proba practică, consta în efectuarea manevrelor de conducere a vehiculului aparţinând categoriei pentru care a fost solicitat permisul, pe drumurile publice şi/sau în poligon.
Cele două probe se desfăşoară succesiv, în zile diferite.
Limba în care se susţine examinarea teoretică auto
Proba teoretică se susţine în limba romană.
În cazul cetăţenilor romani care aparţin minorităţilor naţionale, proba teoretică se poate susţine în limba maternă.
Important:
Probele teoretice pentru mai multe categorii pot fi susţinute în aceeaşi zi, cu excepţia situaţiei în care obţinerea unei categorii este condiţionată de deţinerea prealabilă a altei categorii. Pentru că punctajul obţinut la examinarea teoretică să fie maxim, rezolvaţi chestionare online categoria B pe care le veţi regăsi prin accesarea paginilor web de profil sau prin studiul cărţilor în domeniu.
Unde se susţine proba teoretică?
La serviciul public comunitar de a cărui raza de competenta teritorială aparţineţi.
Important:
Candidaţii care doresc obţinerea permisului de conducere pentru categoriile Tr, Tb sau Tv, dar şi cei cu dizabilităţi fizice, pot fi examinaţi de serviciul public comunitar pe raza căruia se afla scoala de conducători auto autorizată în cadrul căreia au absolvit cursurile de pregătire teoretică şi practică.
Proba teoretică este înregistrată video.
Unde se susţine proba practică, în funcţie de categoriile auto?
- Doar în poligon pentru autovehiculele din categoria AM (mopede);
- În poligon şi pe traseu pentru autovehiculele aparţinând categoriilor A1, A2 şi A (motociclete);
- Numai pe traseu pentru autovehiculele aparţinând categoriilor B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv (autovehicule mari şi mici, tractor, troleibuz, tramvai).
Important:
În cazul probei practice pentru categoriile A1, A2, şi A, aceasta se desfăşoară în aceeaşi zi, iniţial la poligon, după care în traseu.
Cel care a promovat proba practică în poligon şi nu se prezintă la proba de traseu este declarat “neprezentat”, putând solicita din nou stabilirea unei alte zile pentru susţinerea acesteia.
Proba practică este înregistrată video şi audio (începând din acest an).
Pentru verificarea cunoştinţelor acumulate în timpul participării la orele de legislaţie rutieră dar şi a orelor de traseu, pot fi efectuate chestionare auto drpciv 2017 pentru toate categoriile.
Ce conţine dosarul de examinare în vederea obţinerii permisului de conducere?
- Cerere-tip
- Xerocopia actului de identitate
- Fisa de şcolarizare emisă de şcoală de conducători auto, în care se va consemna şi faptul că solicitantul a fost testat şi declarat apt medical şi psihologic pentru obţinerea permisului de conducere
- Cazierul judiciar
- Fotografii
- Dovadă de plată a contravalorii permisului de conducere
Important:
Candidaţii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani, care doresc să obţină permisul de conducere pentru categoriile AM, A1 şi B1, vor prezenta şi următorul document:
- Declaraţia autentificată şi eliberată de un notar public, prin care se exprima acordul părinţilor/curatorului/tutorelui pentru participarea la examinare.
Alte informaţii utile cu privire la documentele depuse pentru înscrierea la examenul auto
- Pentru achitarea taxelor aferente obţinerii permisului de conducere, candidaţii se pot prezenta şi la ghişeele serviciilor publice comunitare competente.
- În cazul străinilor/cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European, cazierul judiciar este cel eliberat de Inspectoratul General al Poliţiei Romane, potrivit reglementărilor legale în vigoare.
Taxe sustinere examen auto
Începând cu 1 februarie 2017, sunt în vigoare următoarele taxe de examinare auto:
- autovehicule aparţinând categoriilor şi subcategoriilor A, A1, B, B1 şi B+E – taxa este 6 lei
- autovehicule aparţinând categoriilor şi subcategoriilor C, C1, Tr, D, D1, C+E, D+E, C1+E, D1+E, Tb şi TV – taxa este 28 lei;
- în cazul celor care au avut permisul anulat, dar şi în situaţia persoanelor respinse de 3 ori la examenul auto pentru aceeaşi categorie, taxa este 84 lei.
Examenul auto poate fi trecut cu brio, dacă veţi aloca timp suficient pentru studiul atent al legislaţiei, dar şi rezolvarea de teste auto online.
Bani nelimitat si repede! Real!Este timpul sa-ti asiguri viitorul, cu acest ghid pas cu pas al prosperitatii pe termen lung! Profita si tu de programul nostru de castiguri suplimentare in timpul liber, asa cum multi alti oameni au facut-o deja si sunt extrem de multumiti! Incepe acum, cat mai e timp! Rezolva-ti repede problemele cu banii! Trebuie doar sa ne cauti acum la adresade email: stelam8ihalcea@gmail.com
Dl.ziarist documenteaza-te nu se mai plateste nici o taxa’inafara de contravaloarea permisului care este de 68 lei
Taxele astea de examinare cand s-au REintrodus?!